Facebook Saya !

HOT DEAL !

Jun 5, 2011

Hotel Sediakan Selimut Hidup

 Edinburgh: Ada-ada saja perbuatan yang dilakukan bahagian pemasaran sebuah produk agar barang dagangannya laku. Salah satunya, ada hotel di Edinburgh, England menawarkan pelayanan selimut hidup kepada tetamunya. Selimut hidup di sini bukanlah wanita panggilan atau pelacur. Tapi, dua orang pekerja hotel yang mengenakan pakaian serba tebal dan duduk di samping Anda. “Selimut berjalan” ini dikirim untuk menghangatkan tempat tidur tetamu yang menginap di Holiday Inn sebelum para tetamu mendapatkan selimut yang sesungguhnya.

“Seperti memiliki botol air panas raksasa di tempat tidur Anda,” kata Jane Bednall juru cakap Holiday Inn. Jasa penghangat ini membantu orang tertidur ketika malam hari, terutama ketika mereka telah datang pada  hari bersalji. Ketika musim dingin seperti sekarang, hotel ini sangat laku. Para pengunjung merasa senang dengan pelayanan hotel yang memuaskan dan sangat unik.

Dr Chris Idzikowski, direktor Pusat Kesihatan Edinburgh, mengatakan idea itu boleh membantu orang tertidur. “Ada banyak bukti ilmiah yang menunjukkan bahawa tidur dimula pada awal malam hari, ketika suhu tubuh mulai menurun. Penurunan tersebut terjadi antara lain kerana pembuluh darah wajah, tangan dan kaki membuka dan melepaskan panas. “Ia menambahkan, “Sebuah tempat tidur yang hangat sekitar 20 sampai 24 darjah Celsius adalah cara yang baik untuk memulai proses ini. Sedangkan tempat tidur yang dingin akan menghambat proses tertidur.

Source